Каторга у СРСР (1943–1954 рр.): табори, контингент, умови утримання та праці в’язнів - Пилявець, Ю. Г.; Пилявець, Р. І. (Український історичний журнал, 2011)
Упродовж 11 років, від 1943 до 1954 рр., у СРСР існувала спеціальна міра покарання – каторжні роботи. Її було введено для покарання осіб, звинувачених в особливо тяжких злочинах проти держави («фашистських злочинців і їх пособників»). Для утримання засуджених до цієї міри покарання створювалися спеціальні каторжні відділки у виправно-трудових таборах, пізніше переважна більшість каторжників утримувалася у спеціально створених особливих таборах МВС СРСР. Умови утримання і праці цієї категорії в’язнів у порівнянні з умовами утримання інших в’язнів ҐУЛАҐ були вкрай суворими, нелюдськими, що призводило до високої захворюваності й смертності контингенту. Лише у 1954 р. каторжники у своєму правовому стані були прирівняні до інших в’язнів, а цей вид покарання було вилучено з радянського законодавства. Авторами статті вперше зроблено спробу комплексно висвітлити питання, пов’язані з каторгою у СРСР.