Козацтво Правобережної України в міжнародних відносинах під час Північної війни 1700–1721 рр. - Чухліб, Т. В. (Український історичний журнал, 2011)
У статті розкривається міжнародно-політичний статус Правобережної України у зв’язку з дипломатією та бойовими діями Московського царства, Шведського королівства, Речі Посполитої та Османської імперії на початку XVIII ст. В обмін на невтручання Польщі та її впливових європейських союзників у протистояння між Росією й Туреччиною за Молдавію, Причорномор’я та Приазов’я цар Петро І і султан Агмед ІІІ віддали більшу частину України під владу польського короля Авґуста ІІ Сильного. Козацтво Правобережжя чинило збройний спротив планам міжнародної дипломатії та намагалося возз’єднатися з Лівобережною Україною. Особлива увага звертається на політику щодо Правобережжя гетьманського уряду П.Орлика.