Інтелектуальний простір Хрисанфа Ящуржинського (1852–1923 рр.) - Силка, О. З.; Синявська, Л. І. (Український історичний журнал, 2010)
У статті на основі широкого фактичного матеріалу висвітлено основні віхи життя та науково-громадської діяльності українського етнографа, археолога та краєзнавця Хрисанфа Петровича Ящуржинського, його роботу в навчальних закладах Криму, а також у наукових товариствах, у тому числі в Таврійській ученій архівній комісії, Історико-філологічному товаристві при Новоросійському університеті та ін.