«Білий кентавр українського козацтва»: до проблеми міфологізації образу гетьмана Павла Скоропадського - Пиріг, Р. Я. (Український історичний журнал, 2010)
Предметно аналізується нетиповий для сучасної російської історіографії підхід до висвітлення постаті останнього українського гетьмана П.Скоропадського та публікації його мемуарної спадщини. Доводиться, що надмірна ґлорифікація визначної особи призводить до творення нових міфів та деперсоніфікації історичного процесу.