У пошуках нового суб’єкта історії: проект «Усна історія деколективізації в Україні 1990-х рр. – селянський досвід» - Ханенко-Фрізен, Наталія (Український історичний журнал, 2010)
У статті йдеться про усно-історичний проект, який, на думку авторки, безпосередньо стосується процесу деоб’єктивізації соціальних аґентів історії – процесу, що розпочався у східноєвропейських суспільствознавчих студіях із розпадом попереднього політичного ладу. Зокрема, ідеться про те, яким чином нещодавно реалізований проект «Усна історія деколективізації в Україні 1990-х рр. – селянський досвід» при визначенні свого суб’єкта дослідження виокремлює ще одного активного аґента української історії XX ст. – розколгоспненого селянина.