Бюрократичний інтелект на службі в губернському управлінні ХVІІІ ст. (примус до творчості) - Лукашевич, О. А. (Український історичний журнал, 2010)
Статтю присвячено вивченню інтелектуального потенціалу губернського чиновництва ХVІІІ ст. Автор на великому історико-літературному матеріалі показав, що бюрократична система управління примушувала провінційних державних службовців до творчості. Проте результати їх досліджень не завжди застосовувалися на практиці.