Натурні дослідження у Софії Київській: декларації та реалії - Архипова, Є. І. (Український історичний журнал, 2010)
Статтю присвячено критиці реконструкції центральної частини князівського портрета XI ст. на західній стіні Софійського собору в Києві, яка, за однією з останніх версій, була нібито прикрашена мармуровим облицюванням аналогічно композиції над Імператорськими дверима у храмі Св.Софії в Константинополі.