Так званий «напис Петра Могили» у Софії Київській та дата заснування собору - Толочко, О. П. (Український історичний журнал, 2010)
Напис, виконаний на честь реставрації Софійського собору здогадно київським митрополитом Петром Могилою, став головним доказом на користь нетрадиційної дати заснування храму (1011 р.). Автор демонструє, що подібної дати в ориґінальному варіанті напису не було – вона з’явилася лише під час так званої «солнцевської реставрації» 1843–1853 рр. Початковий варіант напису стверджував, що Софійський собор побудував Ярослав Мудрий у 1037 р. Дата 1011 р. уперше виникає у записках з історії Софії, створених протягом другої половини XVIII ст. Її походження очевидне – вона стала наслідком непорозуміння, спричиненого зміщеною на 10 років хронологією Ярославового княжіння у «Синопсисі» (1674 р.), який, своєю чергою, запозичив її (хронологію) з «Хроніки польської» Мацея Стрийковського (1582 р.). Жодного значення для з’ясування справжнього віку Софійського собору всі ці джерела не можуть мати.