Генезис Народного руху України: львівська організація - Зайцев, Ю. Д. (Український історичний журнал, 2010)
На підставі аналізу програмних засад опозиційних організацій в УРСР й антикомуністичної боротьби народів так званого соціалістичного табору автор обґрунтовує думку, що в умовах кризи тоталітарного режиму здобуття державної незалежності України стало можливим завдяки консолідації більшості самостійницьких сил у НРУ. Малодосліджені регіональні особливості створення Народного руху України з’ясовуються на прикладі виникнення львівської організації НРУ.