Польська аристократія у суспільному житті Правобережної України після поділів Речі Посполитої - Павлюк, В. В. (Український історичний журнал, 2010)
Автор доводить, що польська аристократія наприкінці ХVІІІ – у першій третині ХІХ ст., маючи значний вплив у реґіоні, намагалася відновити втрачену самостійність у вирішенні питань державного значення шляхом активної участі у суспільно-політичному, економічному, освітньому та релігійному житті Правобережної України.