Чи «в руку» сон? Світ сновидінь та їх сприйняття у Давній Русі - Ричка, В. М. (Український історичний журнал, 2010)
У статті здійснено спробу осягнути зміст «пророчих», віщих, снів у пам’ятках писемності Давньої Русі. Мотив сновидіння був вельми поширеним літературним прийомом, за допомогою якого маскувалися політичні вподобання автора чи маркувалася бажана для нього перспектива розвитку тих чи інших подій. Сновидіння були, як уявляється, об’єктом щоденної перцепції давньоруських спільнот. Люди шукали і знаходили у снах натяк на прийдешнє.