Спадок війни: політико-правове становище репатріантів у повоєнному радянському суспільстві - Пастушенко, Т. В. (Український історичний журнал, 2010)
У статті розглядається становище колишніх остарбайтерів та військовополонених у повоєнному радянському суспільстві на прикладі репатріантів-киян. Функціонування радянської системи нагляду і політичного контролю та шляхи пристосування до неї простежуються через вивчення процедури отримання дозволів на проживання в Києві або пошук інших способів легалізації становища репатріантів у столиці УРСР.