Політика і практика працевикористання в окупованій Україні (1941–1944 рр.) - Лобода, М. К. (Український історичний журнал, 2010)
У статті висвітлюються основні аспекти життя в умовах окупації працівників важкої промисловості (підлітків, жінок, людей похилого віку, радянських військовополонених). З’ясовано проблеми, які становили їх повсякденне буття. Відтворюється ставлення влади до населення у цілому, і, зокрема, тих, кого було залучено до відновлення виробництва на підприємствах важкої промисловості, розташованих на території України.