Хто був автором семитомного опису Чернігівської єпархії - Гейда, О. С. (Український історичний журнал, 2010)
До сьогоднішнього часу історія створення опису Чернігівської єпархії вивчена епізодично. Її відтворення дасть змогу конкретизувати авторство окремих частин, назвати прізвища організаторів, видавців та редакторів семитомної праці, яка вже понад 135 років є фундаментом для досліджень не лише церковної історії Чернігівщини, а й загалом усього краєзнавчого руху.