Вік дорослішання: початок повної кримінальної відповідальності в Лівобережній та Слобідській Україні у другій половині XVIII ст. - Маслійчук, В. Л. (Український історичний журнал, 2010)
Потреба визначити вік дорослішання гостро постала перед державними установами у другій половині XVIII ст. – через зміни у законодавстві та у ставленні до дитини. Проте вікова межа дорослості на українських землях у складі Російської імперії була різною. За попереднім юридичним досвідом повна кримінальна відповідальність наступала у 16 років, однак інші практики визначення дорослішання (опікунство та час вступу у шлюб) були розмитими. В імперські ж часи спостерігалося прагнення нав’язати вікову .межу початку повної кримінальної відповідальності у 17 років.