«Отчина» у правосвідомості Давньої Русі - Котляр, М. Ф. (Український історичний журнал, 2010)
Поняття «отчина» у значенні успадкованого від батька земельного володіння з’являється в літописі у другій половині ХІ ст. «Отчинний» порядок володіння волостями спочатку відстоювали князі-ізгої, протиставляючи його порядку родового старійшинства. Відстоювання «отчини» було інструментом у змаганнях княжих кланів за Київ і владу на Русі в ХІІ–ХІІІ ст.