Питання національного самоусвідомлення у студії М.Костомарова «Гетманство Бруховецкого» - Пінчук, Ю. А. (Український історичний журнал, 2010)
У статті аналізується студія М.Костомарова «Гетманство Бруховецкого» в аспекті її впливу на формування в українців національного самоусвідомлення. Акцентується увага на термінології («Руїна», «політичні бурі», «нація») тощо.