Цивілізаційний аналіз історії у світлі системної теорії Н.Лумана - Космина, В. Г. (Український історичний журнал, 2010)
У статті вивчаються можливості застосування системної соціологічної теорії Нікласа Лумана при цивілізаційному аналізі історичного процесу. Дослідження суспільства як динамічної системи смислових комунікацій дозволяє виявити внутрішню когерентність історичних фактів і всієї історії цивілізацій. Автор статті вважає, що ця теорія може розширити методологічний інструментарій історичної науки.