Українсько-литовська співпраця в галузі історичної науки: подолання радянської спадщини - Коцур, Леся (Український історичний журнал, 2025)
Мета полягає в розкритті особливостей українсько-литовського співробітництва у сфері історичної науки після відновлення державами незалежності в 1990-х рр. і до сьогодення; характеристиці здобутків і викликів, з якими зіткнулись українські й литовські історики. Методологія спирається на широкий спектр загальнонаукових і спеціальних історичних методів, а саме хронологічний метод, компаративний аналіз, історіографічний та проблемно-типологічний методи. Основні результати дослідження показують, що українсько-литовська співпраця в галузі історичної науки представлена насамперед досвідом міжнародних науково-практичних конференцій та міжнародних конгресів дослідників історії, захистом дисертаційних праць у площині українсько-литовського минулого, двосторонніми науковими проєктами та ініціативами, українсько-литовськими історичними студіями в Литві. Ґрунтовний аналіз цих векторів співробітництва спрямований на виявлення історичних зв’язків між Україною й Литвою, перспективних напрямів для наукової співпраці в майбутньому, наприклад налагодження кооперація на полі історичної освіти та академічної студентської мобільності, реалізації двосторонніх науково-історичних проєктів.