Життєвий шлях Т. Даниліва та його листування з А. Гончаренком - Даниленко, Василь; Плекан, Юрій (Український історичний журнал, 2025)
Мета — розкрити життєвий шлях громадського діяча, одного із засновників і генерального секретаря Союзу українців у Великій Британії Т. Даниліва у світлі архівних документів та листування з командиром українських частин у бою під Крутами 29 січня 1918 р. А. Гончаренком. Методологічна основа — контент-аналіз джерел, історико-біографічний і просопографічний аналіз, методи історико-генетичний, імагологічний, кейс-стаді. Наукова новизна. На основі вперше введених у науковий обіг архівних документів і віднайдених матеріалів особового походження уточнено й розширено біографічні відомості про Т. Даниліва та його оточення, показано подвижницьку діяльність, спрямовану на утвердження у країнах Європи й Америки правди про визвольний рух в Україні, зокрема про бій з більшовицькими військами під Крутами. Висновки. Т. Данилів — відданий прихильник ідеї українського національного визволення. Важкі умови міжвоєнного лихоліття на західноукраїнських землях, де він народився та виріс, жорна радянських репресій, Друга світова війна й життя на чужині не зламали волі Т. Даниліва. Він став одним із фундаторів Союзу українців у Великій Британії, однодумцем колишнього командира українських частин у бою під Крутами А. Гончаренка й популяризатором подвигу української молоді. Крізь призму архівних документів та епістолярної спадщини повніше вимальовуються життєвий шлях і заслуги Т. Даниліва у збереженні національної ідентичності, історичної пам’яті нашого народу.