Криза імперії: угруповання О. Савицького, суспільство і влада на початку ХХ ст. - Федьков, Олександр (Український історичний журнал, 2025)
Мета — проаналізувати трансформацію бойової дружини есерів-максималістів під проводом О. Савицького в політико-кримінальне угруповання, з’ясувати ставлення суспільства до нього та виявити проблеми і труднощі в діяльності органів державної влади Російської імперії в боротьбі з цим явищем. Методологія ґрунтується на принципах історизму та структурності, поєднанні мікро- й макроаналізу, коли на локальному рівні розглядаються історичні актори, які відбивають загальні тенденції епохи. Наукова новизна. Вперше на регіональному рівні простежено процес радикалізації соціалістичного руху в Російській імперії наприкінці революції 1905—1907 рр. та в період політичної реакції, перехід бойової дружини соціал-демократів в організацію есерів-максималістів із подальшою еволюцією в політико-кримінальне угруповання, в боротьбі з котрим яскраво проявилася неефективність влади. Розглянуто ставлення різних соціальних і політичних груп до терористів. Висновки. Охарактеризовано соціально-політичне життя в Росії наприкінці революції 1905—1907 рр. та в період політичної реакції, зокрема генезу бойової дружини соціал-демократів у збройний підрозділ есерів-максималістів і перетворення останнього на політико-кримінальну групу О. Савицького, яка орудувала в 1907—1909 рр. на території північних повітів Чернігівської, частково в Могильовській, Смоленській, Орловській губерніях. Про кримінальний характер злочинної організації свідчили вбивства представників органів влади, заможних громадян, «експропріації» поміщиків, підприємців, священнослужителів, волосних правлінь, а також робітників, селян. Зазначено на негативному ставленні до «зграї Савицького» різних соціальних верств і політичних структур. Дослідження засвідчило слабкість та неефективність органів влади, нездатність їх протидіяти навіть невеликим антидержавним й асоціальним формуванням, що стало ознакою серйозних кризових явищ, які призведуть до падіння самодержавства в 1917 р.