SOBCZAK J. Wspolpraca SDKPil z SDPRR, 1893–1907: Geneza jiednoczenia і stanowisko SDKPiL. wewnatrz SDPRR. – Warszawa: Ksiazka i Wiedza, 1980. – 747 s. - КАЛЕНИЧЕНКО , П.М.; НЕРОД , В.О. (Український історичний журнал, 1982)
.