Історик у добу цифрової гуманістики: Любов Дубровіна у світлі фахових та ювілейних рефлексій - Боряк, Геннадій (Український історичний журнал, 2025)
Мета — розглянути науковий і науково-організаційний доробок історикині та джерелознавиці, генеральної директорки Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського член-кореспондентки НАН України Любові Дубровіної. Приводом до осмислення її ролі в науці стали два ювілеї — життєвий і науковий. У статті використано методи сучасної біографістики. Основні результати. Розглянуто діяльність вченої у сфері низки дисциплін джерелознавчого циклу — кодикології, кодикографії, археографії, архівістики та ін. Визначено основні концептуальні здобутки, особливості створення й функціонування у НБУВ наукових шкіл, що вирішують проблеми історії культурної спадщини та її сучасного представлення у системі рукописних, архівних і книжкових джерел, включення результатів наукових студій до наукового й суспільного обігу, до системи соціальних комунікацій, а також цифрових ресурсів.