Шлюбність у населених пунктах Грунської сотні Гадяцького полку в першій половині XVIII ст. (за даними парафіяльних метричних книг 1723—1741 рр.) - Петренко, Ірина; Сірий, Олександр; Томазов, Валерій (Український історичний журнал, 2025)
Мета — встановити історико-демографічні характеристики соціально-демографічної поведінки населення Гетьманщини на основі метричних записів та сповідних (сповідальних) розписів (відомостей) населених пунктів Грунської сотні Гадяцького полку за однією з демографічно-статистичних категорій — шлюбністю. Методологічну основу становлять принципи системності, антропологізації та міждисциплінарності. В дослідженні використано низку загальнонаукових, а також спеціальних і конкретно-проблемних методів, квантитативні історико-демографічні методики й мікроісторичний підхід. Наукова новизна. Вперше у вітчизняній історичній науці населення Грунської сотні Гадяцького полку Гетьманщини першої половини XVIII ст. стало об’єктом комплексного соціально-демографічного дослідження. До наукового обігу введено важливі історико-демографічні джерела — метричні книги та сповідні розписи, визначено їх інформативний потенціал, рівень вірогідності в контексті дослідження соціально-демографічних процесів і поведінки населення. Основні результати. Встановлено високу інтенсивність шлюбності в населених пунктах Грунської сотні Гадяцького полку Гетьманщини у 1720—1740-х рр., сезонне коливання кількості вінчань відповідно до сільськогосподарського й релігійного циклів та пріоритетність вінчання всередині парафії. З’ясовано соціальний стан 158 шлюбних пар, які одружились у 1723—1744 рр. Встановлено, що переважну їх більшість — 146 (92,4 %) — складали шлюби всередині однієї соціальної групи (козаки, посполиті, духівництво, старшина). Велике значення мав і соціальний статус наречених, адже в 104 випадках (65,8 %) наречені походили з однієї соціальної групи. Практичне значення. Матеріали й результати дослідження можуть бути використані в історико-демографічних і генеалогічних студіях, зокрема для створення узагальненої історико-демографічної праці щодо населення Гадяцького полку та всієї Гетьманщини першої половини XVIII ст.