Культурно-релігійні трансформації монастирської церкви ордену сестер-францисканок у Львові: від католицького до православного управління через радянську десакралізацію - Цебенко, Андрій (Український історичний журнал, 2025)
Мета — аналіз використання храму різними інституціями: римо-католицькими сестрами-францисканками, радянськими державними установами, православною церквою (академічною спільнотою та монастирем), а також відповідних трансформацій його сакрального простору. Методологія базується на принципах наукової неупередженості, застосовуються проблемно-хронологічний, порівняльно-історичний, культурологічний підходи. Актуальність визначається потребою всебічного й комплексного представлення інституцій, які використовували храм, та динаміки змін у сакральному просторі. Наукова новизна полягає в тому, що комплексний аналіз цієї теми ще ніколи не був предметом фахового дослідження. Основні результати. Реконструйовано історію функціонування храму, виявлено зміни, зумовлені політичними й релігійними чинниками, а також визначено масштаби втрат у радянський період. Відзначено, що православна спільнота, співпрацюючи з місцевою владою та благодійниками, забезпечила функціональність храму, відновила його ідентичність і презентує його як об’єкт культурно-релігійної спадщини. Перспективи подальших досліджень пов’язані з комплексним аналізом змін в інших спорудах сакрального комплексу, де нині розташовані Львівська православна богословська академія й монастир Св. Іоанна Золотоустого, з урахуванням їх історичного стану, змін у радянський час і новітніх реставраційних робіт.