"Король" і "князь" Данило в Галицько-Волинському літописі - Вілкул, Тетяна (Український історичний журнал, 2025)
Мета — визначити, які автори Галицько-Волинського літопису називали Данила Романовича «князем» та «королем» після його коронації 1253 р. Використовуються методи текстології. Дослідження спирається на поняття системності текстів. Наукова новизна. Зіставлено всі свідчення, перевіряються ознаки раннього чи, навпаки, пізнього походження фрагментів літопису. Враховується мовна межа поміж Галицьким і Волинським літописами, що пролягає 1260—1261 рр. Висновки. Два книжники називали Данила «королем». Це автор Галицького літопису у записах від коронації по 1260 р. (за хронологією Іпатіївського списку), а також літописець Мстислава Даниловича кінця 1280 — початку 1290-х рр. «Князем» Данила називали автор записів Василька Романовича на початку Волинського літопису (1261—1262 рр.), а також літератор із кола Лева Даниловича. Князівський титул свідчив про збереження звичного старого найменування та не пов’язаний зі спробами «принизити» Данила. Використання поняття «король» у прижиттєвих записах зумовлювалося переважно персональними лояльностями. З високою вірогідністю, цей титул цінувався самим Данилом і його оточенням.