Остання козацька твердиня Запорожжя (до 250-річчя руйнації Підпільненської Січі, так званої Нової) - Щербак, Віталій (Український історичний журнал, 2025)
Мета — довести недоцільність використання терміна «Нова Січ» як штучного конструкта, запропонованого російською історіографією для означення місця розташування Коша Війська Запорозького Низового на р. Підпільній упродовж 1734—1775 рр. Методологія ґрунтується на принципах історизму й неупередженості з використанням загальнонаукових методів аналізу, синтезу, узагальнення та спеціально-історичних (історико-генетичного, просопографічного, проблемно-хронологічного). Наукова новизна. Вперше висвітлено походження й застосування терміна «Нова Січ» до козацької Січі на Дніпрі у XVIII ст. Висновки. Наявні джерела й історіографічні здобутки дозволяють простежити генезу імперського терміна «Нова Січ», який ніколи не вживався у середовищі запорозького козацтва. Від нього слід відмовитися, повернувши до української історіографії назву «Підпільненська Січ» на означення місця дислокації останнього козацького Коша на Запорожжі.