ХХ століття з перспективи глобальної історії - Колесник, Ірина (Український історичний журнал, 2025)
Мета — показати роль і місце минулого століття, зокрема «українського» ХХ ст. в контексті глобальної історії. Методологія. Використовуються підходи глобальної історії, методи компаративної історії, концептуальної історії, принцип міждисциплінарності та ідея «множинних сучасностей». Наукова новизна. Ідеться про особливості ХХ ст. в економічній, політичний сферах, про специфіку соціальних відносин, досягнення й новації в галузі культури та науки. Аналізуються різні трактування хронологічних меж ХХ ст., зокрема «короткого», «довгого» та «продовженого». «Українське» ХХ ст. окреслюється як «довге», починаючи з подій 1880-х рр., які заклали основу революційних циклів початку ХХ ст. Особливу увагу приділено політичній історії України, яка тісно переплетена з економічним та соціокультурним розвитком. Боротьба за незалежність України тривала впродовж цілого століття. Висновки. У ХХ ст. виникали різні форми української державності, що супроводжувалося підйомами і згасаннями національно-визвольного руху. Кульмінацією «потрясіння» 1980-х рр. стало здобуття Україною незалежності й міжнародного визнання. Проте історичний цикл не добіг свого кінця, про що свідчить російсько-українська війна, в якій наша країна виборює своє право на державний суверенітет і геополітичну суб’єктність. Сьогодні ведеться боротьба за здобутки та досягнення України в «довгому» ХХ ст.