Стінні газети Харківського фізико-технічного інституту 1940—1980-х рр.: джерелознавча характеристика та інформаційний потенціал - Споденець, Ірина (Український історичний журнал, 2025)
Мета — ввести до наукового обігу корпус історичних джерел — стінних газет одного з найпотужніших центрів фізичної науки в Україні та свого часу провідного осередку ядерно-фізичних досліджень — Харківського фізико-технічного інституту й надати їм розгорнуту джерелознавчу характеристику. Методологія ґрунтується на джерелознавчому підході, принципах системності, історизму, наукової неупередженості, що дозволило вивчати стінні газети ХФТІ як цілісний комплекс взаємопов’язаних елементів, уникнути однобічності й суб’єктивного погляду на предмет дослідження, критично схарактеризувати об’єкт у взаємозв’язку з історичними реаліями. У процесі дослідження було також використано методику джерелознавчої критики, методи класифікації, контент-аналізу. Наукова новизна визначена розкриттям інформаційного потенціалу стінних газет ХФТІ другої половини 1940—1980-х рр. у контексті нової дослідницької парадигми. Увагу зосереджено на аналітичній критиці стінгазет як своєрідного часопису, що документує інституційну пам’ять. Схарактеризовано диференційоване за жанровими ознаками текстове наповнення стіннівок. Запропоновано класифікацію їх за принципом видової належності в категорії писемних джерел. Висновки. Констатовано релевантність стінних газет ХФТІ для розширення джерельної бази й поглибленого аналізу історичної реальності в Україні в умовах радянського режиму, доповнення історичних знань деталями міського повсякдення.