Сучасна історіографія польсько-українських взаємин у Волинському воєводстві II Речіпосполитої: суспільно-політичне життя - Разиграєв, Олег (Український історичний журнал, 2025)
Мета полягає в аналізі історіографічної візії суспільно-політичного життя у Волинському воєводстві ІІ Речіпосполитої в контексті польсько-українських взаємин. Особливу увагу приділено дискусії навколо врядування воєводи Г. Юзевського та його «волинського експерименту», а також партійному життю й діяльності українців Волині в польському парламенті. Методологія ґрунтується на використанні загальнонаукових і спеціальних історичних методів дослідження, в тому числі проблемно-хронологічного, синхронного, діахронного, порівняльно-історичного та ін. Залучено також методи, притаманні історіографічним студіям, а саме історіографічного аналізу й типологізації наукових напрямів. Наукова новизна полягає у спробі узагальнення особливостей висвітлення обраних аспектів суспільно-політичного життя міжвоєнної Волині у працях українських і польських істориків новітньої доби. Висновки. Проведене дослідження дозволяє стверджувати, що «волинський експеримент» воєводи Г. Юзевського знайшов широке висвітлення у працях українських і польських фахівців. Менш вивчені підходи до національної політики інших керівників державної адміністрації Волинського воєводства, зокрема у 1921—1928, 1938—1939 рр. Попри наявність спеціальних і загальних праць з історії партійного життя міжвоєнної Волині залишається низка нез’ясованих питань, наприклад щодо організації та діяльності нелегальних у міжвоєнній Польщі Комуністичної партії Західної України й Організації українських націоналістів. Нових академічних студій потребує активність українців Волині в парламенті ІІ Речіпосполитої у другій половині 1930-х рр. (IV—V каденції), адже більшість наявних досліджень висвітлюють вибори 1922, 1928 та 1930 рр. і парламентське життя українських політиків у І—ІІІ каденціях. Уваги вимагає питання розвитку польського політикуму у краї між двома світовими війнами.