Етапи формування української національної самосвідомості (кінець XVIII – початок XX ст.): Новий погляд на проблему - Сарбей, В. Г. (Український історичний журнал, 2025)
В основу цієї публікації покладено доповіді, прочитані автором на Міжнародному конгресі слов’янських культур (Москва, 25—28 травня 1992 р.) та другій Всеукраїнській науково-теоретичній конференції «Проблеми історії національного руху на Україні (до 1917 р.)» (Миколаїв, 7—8 жовтня 1992 р). Не претендуючи на абсолютну безопірність своїх узагальнень (і навіть міркувань високоавторитетних фахівців, що так чи інакше зверталися до питань, порушуваних у даній статті), автор розглядає цю свою працю як одну з робочих схем для вироблення концепції, періодизації, плану-проспекту майбутньої багатотомної «Історії українського народу», роботу над якою розпочинає колектив Інституту історії України АН України. Висловлені читачами зауваження допоможуть виробленню найбільш наближених до історичних реалій методичних орієнтирів у висвітленні чи не найменш глибоко вивченого періоду історії України: від кінця XVIII ст. до 1917 р.