До поглядів М. П. Драгоманова на національне питання: 150-річчя з дня народження М. П. Драгоманова - Сарбей, В. Г. (Український історичний журнал, 2025)
В статті проаналізовано основний зміст національної програми М. П. Драгоманова як загалом, так і щодо конкретного розв’язання «українського питання». Автор розповідає, як ставилися до неї сучасники — послідовники і опоненти видатного українського вченого і суспільно-політичного діяча— І. Я. Франко, М. І. Павлик, М. С. Грушевський, В. І. Ленін та ін., розкриває своє бачення драгомановської творчої спадщини в контексті Декларації про суверенітет Української РСР, Закону про державність української мови та інших документів, прийнятих Верховною Радою республіки в наш час.