До питання про початок громадянської війни на Україні: Новий погляд на проблему - Солдатенко, В. Ф. (Український історичний журнал, 2025)
Зроблено спробу відійти від побутуючих у історіографії уявлень про початковий етап громадянської війни на Україні, довести, що її ініціатором була Центральна рада, партії та організації, що її підтримували, а великомасштабні військові дії, характерні для громадянської війни, стали реальністю з кінця листопада 1917 р.