Історик українського козацтва О. Рігельман - Сас, П. М. (Український історичний журнал, 2025)
Характеризуються погляди відомого представника української історіографії другої половини XVIII ст. О. І. Рігельмана на проблему виникнення і розвитку українського козацтва, які випливають з його праці «Літописна оповідь про Малу Росію». Підкреслюється, що, незважаючи на компілятивний характер, внаслідок чого помітно знижується значення історичного трактату О. І. Рігельмана як джерела, він має своєрідну авторську концепцію історії української козаччини, котра спирається переважно на ідеологічні критерії.