Русини-українці в Чехословаччині: процес національного самоусвідомлення: Українці за рубежем - Віднянський, С. В.; Сюсько, І. М. (Український історичний журнал, 2025)
На основі нових соціологічних досліджень та інших матеріалів аналізується складний процес національного самоусвідомлення української меншості в Чехо-Словаччині у післявоєнний час, розкриваються нові явища і тенденції у її розвитку після революції 1989 року, а також фактори, які впливали раніше і впливають нині на зміну поглядів української меншості про свою національну належність, вказано на незавершеність процесу національної самоідентифікації русинів-українців ЧСФР.