Черкаси: таємниця топоніма - Пономаренко, М. Ф. (Український історичний журнал, 2025)
Зробивши грунтовний аналіз праць дореволюційних і радянських учених, присвячених походженню назви міста Черкаси, автор подає й власну точку зору з даного питання.