Військові служителі в Гетьманщині: групи, статус, соціопрофесійна організація - Горобець , В. (Український історичний журнал, 2019)
Анотація. Досліджується один з елементів соціальної структури Української козацької держави, а саме спільнота військових служителів. Метою роботи є структурне вичленення цієї групи із загальної соціальної мозаїки Гетьманщини, диференціювання окремих її категорій у залежності від соціального походження служителів, їх підпорядкування, набору соціальних преференцій за службу, а також джерел її оплати. Методологічну основу становить принцип історизму в єдності всіх його компонентів, системності та науковості. Дослідження орієнтовано на залучення історично-порівняльного, історично-типологічного, історично-системного методів. Широке застосування отримали прийоми мікроісторичного аналізу. Наукова новизна полягає в тому, що це – перше в українській історіографії комплексне соціальне дослідження служительської корпорації Гетьманщини, в якому робиться спроба стратифікації цієї неоднорідної спільноти, установлення кількісних показників, а також виявлення якісних статусних ознак окремих груп, що входили до неї. Висновки зводяться до кількох моментів. Установлено, що до складу служительської спільноти входили різноманітні категорії, які умовно можна розділити на служителів військових, ратушних, обозних майстрів, фіскальних і канцелярських, а також таких, що несли службу не на користь усього Війська Запорозького, а його окремих представників. За своїми функціональними обов’язками, соціальними статусними показниками й місцем в ієрархії козацького стану, а також джерелами матеріального забезпечення, під категорію саме військових служителів Гетьманщини підпадають артилерійські служителі – пушкарі й гармаші, та військові музики. Звернуто увагу на реґіональні особливості статусних характеристик представників цієї соціальної групи, а також відмінності в їх кількісних тпоказниках у різних полках. Досліджено проблему соціального авансу від входження до групи військових служителів, а також заторкнуто питання матеріальної винагороди за несення служби різними її категоріями.