Роль Київської Академії в зміцненні культурно-освітніх зв’язків українських земель у XVIII ст. - Kaгaмлик С. Р. (Український історичний журнал, 2025)
Зроблено спробу оцінити вклад першого на Україні вищого навчального закладу — Київської Академії — в культурне єднання розчленованих українських земель у XVIII ст. На основі аналізу опублікованих і нових архівних джерел простежуються кількісний і якісний склад вихованців Академії з Правобережжя і Західної України, характер і значення діяльності її випускників у боротьбі проти католицько-уніатської експансії, за возз'єднання українських земель.