Причини поразки ЗУНР: вторгнення, бездіяльність чи зрада? - Якимович , Б. (Український історичний журнал, 2019)
Оцінюючи Українську революцію 1917–1921 рр. та утворення ЗУНР другим феноменом в історії нашого народу після постання козацької держави під проводом Б.Хмельницького у XVII ст., автор звертає особливу увагу на помилки політичного та військового проводів галичан, які призвели до падіння державності в Галицько-Буковинсько-Закарпатському краї. Обґрунтовано часові відтинки, коли тричі була можливість вигнати польських загарбників із території Східної Галичини. Саме втрачений час, дезорієнтація у внутрішньопольських суперечностях, дезорганізація запілля, нереалізація Акта злуки між ЗУНР та УНР, події на Наддніпрянщині зумовили падіння Західноукраїнської Народної Республіки, котра вже у другій чверті 1919 р. опинилася сам на сам із відтвореною Польщею. Якраз тоді Антанта за нейтральної позиції США значними силами й засобами підтримала поляків, тож українці виявилися між Польщею, Румунією, російськими білими та червоними.