Чернігівський маґістрат за гетьманування К.Розумовського: проблема взаємовідносин із місцевою козацькою адміністрацією - Доманова , Г. (Український історичний журнал, 2019)
Розглядається проблемі взаємовідносин Чернігівського маґістрату з представниками місцевої козацької адміністрації за часів гетьманства К.Розумовського. Внутрішня суперечливість паралельного функціонування та взаємодії органів міщанської й козацької влади в місті породжувала перманентні конфлікти. Особливу увагу приділено діловодній документації міського уряду, а також рапортам, ордерам, промеморіям, наказам гетьманської канцелярії, Ґенеральної військової канцелярії, Чернігівської полкової управи другої половини ХVІІІ ст., які дозволяють деталізувати головні причини конфліктних ситуацій у місті між полковою управою й маґістратом. К.Розумовський і Ґенеральна військова канцелярія намагалися скерувати відносини між міським та козацьким урядами в раціональне русло. На основі архівних джерел з’ясовано, що у другій половині ХVІІІ ст. вкрай загострився конфлікт між маґістратом і полковою управою, який сягнув апогею за полковництва І.Божича. Документально підтверджено, що відносини між представниками обох урядів складалися таким чином, що маґістрату доводилося постійно захищати й відстоювати свої права, адже полкова канцелярія повсякчас порушувала чинність приписів маґдебурзького права. У Чернігові гостро стояли проблеми забезпечення продовольством і надання підвод переїжджим, які мали вирішуватися обопільно представниками козацької та міської влади, порушення монопольних прав міщан на заняття ремеслом, промислами й торгівлею, а також протекціоністська політика козацького уряду.