Традиції визвольної війни 1648—1654 рр. в антифеодальній боротьбі на Україні (друга половина XVII—XVIII ст.): До 500-річчя виникнення українського козацтва - Смолій, В. А. (Український історичний журнал, 2025)
У статті висвітлене широке коло питань, пов’язаних з впливом традицій визвольної війни 1648—1654 рр. на розвиток антифеодальних рухів на Україні. Простежується зміна суспільних стереотипів селян і козаків на проблеми «землі і волі», показано, як ця найголовніша проблема феодальної доби переломлювалася крізь призму соціальних та визвольних завдань у боротьбі селянсько-козацьких мас українських земель в другій половині XVII—XVIII ст.