Сталінщина й доля західноукраїнської інтелігенції (20-ті — 40-ві роки XX ст.): Новий погляд на проблему - Рубльов, О. С.; Черченко, Ю. А. (Український історичний журнал, 2025)
В публікації робиться спроба висвітлити «білі плями» в історії західноукраїнської інтелігенції 20-х — 40-х років XX ст. В центрі уваги — трагічна доля комуністичної та прорадянської інтелігенції Східної Галичини, чимало представників якої брали участь в індустріалізації УСРР та проведенні політики «українізації». Простежено історію формування західноукраїнської еміграції на Радянській Україні, показано згубний вплив на неї сталінщини, початок масових репресій проти цього загону національної інтелігенції.