Історія та сьогодення архіву української академічної науки: До 100-річчя Національної академії наук України - Старовойт C.; Яременко , Л. (Український історичний журнал, 2018)
Аналізується історія створення Інституту архівознавства Національної бібліотеки України ім. В.І.Вернадського, його діяльність на сучасному етапі та роль у формуванні архівного фонду Національної академії наук України. На початковому етапі діяльності НАН України процес формування її архівного фонду відбувався шляхом безсистемного накопичення документів в академічних установах. Інститут архівознавства НБУВ – головний архівний підрозділ у системі НАН України, був створений лише в 1968 р. як Центральний науковий архів АН УРСР. Сьогодні до його функцій належить забезпечення нормативного врегулювання та методичного керівництва в питаннях наукового описування, зберігання, обліку і використання документів академічних установ та організацій, особових архівів академіків, членів-кореспондентів і видатних учених НАН України, документи яких значущі для вивчення історії української науки, техніки, культури; здійснення контролю за станом документування наукової та організаційної діяльності академічних установ і проведення наукових досліджень у царині джерельної бази історії академічної науки. Діяльність Інституту архівознавства НБУВ сприяла створенню у системі НАН України чіткої структури підрозділів, що займаються формуванням її архівного фонду як частини Національного архівного фонду, методичному забезпеченню їх діяльності, визначенню структури архівного фонду НАН України. На сучасному етапі вона спрямована на активне впровадження інформаційних технологій із метою включення архівної спадщини української науки до світового електронного інформаційного простору.