Десятирічний ювілей ВУАН: підготовка та втілення (1928–1931 рр.): До 100-річчя Національної академії наук України - Байкєніч , Д. (Український історичний журнал, 2018)
Ідеться про перебіг процесу підготовки відзначення десятирічного ювілею Всеукраїнської академії наук. На основі архівних та опублікованих документів, мемуарів і наукової літератури аналізується питання формування концепції проведення врочистих заходів, її трансформація під впливом переформатування української науки. Розглянуто створення, склад і діяльність ювілейної комісії, що організовувала та контролювала підготовку врочистостей, була посередником у вирішенні поточних питань між установами та Президією ВУАН і владними органами. Комплексно досліджено основні напрями підготовки – видавничий та виставковий. У динаміці відстежено роботу науковців над ювілейними виданнями, зміну концепту змісту праць і вибірковий друк. Висвітлено підготовку виставок академічних установ та музейних експозицій, що привернули увагу громадськості до наукових доробків учених. Узагальнено інформацію про фінансування підготовчих робіт і використання наданих коштів. Показано складання установами ювілейнихкошторисів, їх неодноразовий перегляд через вимоги влади. Розглянуто обсяги фінансування з боку урядів СРСР та УСРР. Підкреслено неґативний вплив протистояння радянської влади з академіками ВУАН на функціонування установ академії, зокрема на підготовку до першого ювілею. Виділено чинники, які хронологічно відсунули й, урешті, завадили втіленню ювілейних заходів.