Гетьман Павло Скоропадський та Українська академія наук: проблема пошуку президента: До 100-річчя Національної академії наук України - Папакін, Г. (Український історичний журнал, 2018)
На підставі аналізу широкого кола джерел висвітлено роль гетьмана П.Скоропадського у визначенні кандидатури першого голови-президента створеної в листопаді 1918 р. Української академії наук. Зазначено, що сам гетьман розглядав як пріоритетну кандидатуру на цю посаду М.Грушевського, але той рішуче відмовився з особистих, політичних причин та через концептуальні розбіжності з В.Вернадським щодо академічної моделі. Зрештою, першим президентом УАН став саме останній як визнаний організатор і реформатор науки, головний двигун «академічної революції». Як імовірна кандидатура на цю посаду міг фігурувати історик Д.Багалій,котрий користувався надзвичайним авторитетом у гетьмана та у середовищі національної опозиції. Харківський історик відмовився від усіх пропозицій обійняти високий державний пост і, мабуть, Академію наук. Могла йти мова також про призначення президентом УАН М.Василенка, якого обрали другим після В.Вернадського керівником академії. Але на момент створення УАН він із моральних міркувань не прийняв таку пропозицію.