Українці серед вищого командного складу збройних сил СРСР у роки німецько-радянської війни - Якубець, О. (Український історичний журнал, 2018)
За допомогою програмного забезпечення було сформовано та завдяки використанню кількісної методології проаналізовано перелік командувачів фронтів, армій, начальників штабів фронтів, командирів корпусів Червоної армії, усього 1106 осіб. Із них українці становили 133, або ж 12%, що на понад 6% менше частки представників цієї національності у структурі населення СРСР періоду німецько-радянської війни 1941–1945 рр. Водночас продемонстровано тотальне домінування росіян на вищих командних посадах – 77% за їх загальносоюзної частки 58%. Зроблено висновок про свідомий підхід радянського керівництва до формування вищого ешелону воєначальників. Наголошено на відсутності ґрунтовних досліджень із цієї теми в радянській та пострадянській історіографіях, як і публічної статистики стосовно представників різних етносів СРСР у складі збройних сил цієї країни загалом. Приділено увагу питанням визначення національності в умовах радянської юридичної системи та повноти статистики загальних переписів населення. Подано короткі біографічні довідки ґенералів, українців за походженням, котрі командували фронтами й арміями.