Аґентурна справа "Щур" як джерело до вивчення методів аґентурної роботи радянських органів держбезпеки проти керівників українського визвольного руху - Патриляк, І. (Український історичний журнал, 2018)
Методи аґентурної боротьби радянських органів державної безпеки проти керівництва ОУН та УПА розглядаються на прикладі аґентурної справи «Щур», заведеної для пошуку керівника визвольного руху на Волині й Поліссі Д.Клячківського. Чітко простежується послідовна картина збору попередньої інформації на конкретну особу, формування мережі аґентів і провокаторів, налагодження цілодобового нагляду за родичами розшукуваного. Матеріали справи також дозволяють поставити під сумнів усталену в історіографії тезу про проведення так званої «Оржівської операції», нібито спланованої з метою ліквідації Д.Клячківського. Видається, що смерть одного з лідерів ОУН та УПА стала випадковим доважком під час локальних дій внутрішніх військ НКВС і співробітників НКДБ проти виявленого повстанського підрозділу. Лише після з’ясування особи вбитого командира УПА-Північ, із метою виправдати свою нездатність захопити Д.Клячківського живим та підкреслити важливість роботи «органів», у надрах апарату радянської держбезпеки було сформовано леґенду про масштабну «Оржівську операцію», яка нібито планувалася й реалізовувалася під керівництвом найвищих очільників НКВС і НКДБ УРСР.