Асиметричний аспект татарського військового мистецтва (ХVII ст.) - Ґліва, А. (Український історичний журнал, 2018)
Аналіз військових операцій татарських орд упродовж XVII ст. свідчить, що вони характеризувалися асиметричними діями. Основними особливостями були таємна підготовка до моменту головного удару, використання широкого спектра інструментів інформаційно-розвідувального характеру, спрямованість на цивільне населення та господарську інфраструктуру супротивника, застосування тактик тероризму і психологічного впливу для залякування атакованих. Асиметричні операції стали дієвим знаряддям Ґіреїв у досягненні політичних цілей на міжнародній арені, а постійний приплив невільників як їх результат позитивно впливав на функціонування економіки Кримського ханства.