Звернення головного редактора до читачів першого числа "Українського історичного журналу": програмна стаття Ф.Шевченка 1957 р. (вступна стаття й публікація О.В.Яся) - . (Український історичний журнал, 2017)
У програмній статті 1957 р. першого головного редактора «Українського історичного журналу» Ф.Шевченка (1914–1995 рр.) висвітлено основні напрями редакційної політики щойно заснованого часопису. У світлі ідеологічних догматів і партійних настанов часів хрущовської лібералізації проаналізовано стан історичної науки в радянській Україні, зокрема окреслено низку «запущених» сфер та напрямів, численних прорахунків і прогалин, які потребують усунення, нагальної розробки й опрацювання.