Проблеми й напрями досліджень історії України XIX – початку ХХ ст. в історіографічній практиці "Українського історичного журналу" (1957–2017 рр.) - Бацак , Наталія Іванівна; Реєнт , Олександр Петрович (Український історичний журнал, 2017)
Публікації академічного часопису відбивають найбільш актуальні в кожний період його розвитку напрями дослідження історичної проблематики ХІХ – початку ХХ ст. У статті робиться спроба виявити тенденції розподілу тематичного репертуару у журнальній історіографії впродовж усього часу існування видання.